Την Κυριακή ο εορτασμός της μάχης των Οχυρών

Το οχυρό της Νυμφαίας
Απέχει 17 χιλιόμετρα από την Κομοτηνή και είναι ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα οχυρών της «Γραμμής Μεταξά», με στοές του αναπτύσσονται σε τρία επίπεδα και χώρους που επαρκούσαν για πεντακόσια περίπου άτομα.
Αποτελεί το τελευταίο προς ανατολάς συγκρότημα, των μονίμων έργων οχύρωσης της “Γραμμής Μεταξά”, η οποία με εικοσιένα (21) τέτοια έργα, φράσσει τους άξονες εισβολής, από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα.

Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε, όπως και τα υπόλοιπα οχυρά, κατά τα έτη 1936-1941, κατόπιν εντατικής προσπάθειας του Γενικού Επιτελείου Στρατού, λόγω της διαγραφόμενης απειλής του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Το οχυρό είναι ακριβώς κάτω από το μνημείο. Εκτείνεται σε μεγάλο βάθος και αποτελείται από τρεις (3) ορόφους, στους οποίους υπάρχουν οι θέσεις των όπλων, καθώς και όλες οι βοηθητικές εγκαταστάσεις.
Το ανάπτυγμα των καταφυγίων του είναι 910 τρέχοντα μέτρα και οι υπόγειες στοές συγκοινωνίας του 1910 τρέχοντα μέτρα.
Ο πρώτος όροφος, ο οποίος είναι και ο σπουδαιότερος, εκτείνεται προς όλες τις κατευθύνσεις, διαθέτει τέσσερις (4) κύριες στοές, οι οποίες καταλήγουν σε θέσεις όπλων και έργα επιφανείας, θαλάμους για δύναμη 500 ανδρών περίπου, αποθήκες πυρομαχικών, εφοδίων και νερού, γραφεία, μηχανοστάσιο, ιατρείο, μαγειρεία και λοιπούς βοηθητικούς χώρους.
Ο δεύτερος όροφος, 99 σκαλοπάτια κάτω από τον πρώτο, και ο τρίτος, 66 σκαλοπάτια κάτω από το δεύτερο, διαθέτουν έργα επιφανείας προς βορρά και θαλάμους για το προσωπικό
Στην επιφάνεια του οχυρού, υπήρχαν θέσεις αντιαεροπορικών όπλων και προς βορρά αυτού (σε απόσταση 500 μ. περίπου) αντιαρματικές τομές, πυραμίδες από οπλισμένο σκυρόδεμα και μεταλλικά εμπόδια.
Οι εξωτερικές είσοδοι, έκλειναν με σταθερές πόρτες και προστατεύονταν από πολυβολεία.
Ο ηλεκτροφωτισμός του οχυρού δεν είχε τελειώσει, μέχρι τον Απρίλιο του 1941, γι’ αυτό φωτίζονταν με λάμπες πετρελαίου, ενώ ο εξαερισμός του οχυρού επετυγχάνετο με αεραγωγούς, οι οποίοι κατέληγαν στην επιφάνειά του.
Σήμερα στην αίθουσα του Μουσείου εκτίθενται στολές, ελληνικά και γερμανικά παράσημα, φωτογραφίες και αντίγραφα εφημερίδων, όπλα και άλλα στρατιωτικά κειμήλια.

Η μάχη της Νυμφαίας στοίχισε στους Γερμανούς 200 νεκρούς και 1.500 τραυματίες, ενώ οι απώλειες της φρουράς του Οχυρού ήταν 7 νεκροί και 23 τραυματίες! 6 Απριλίου του 1941.
Επτά οι Αθάνατοι της Μάχης των Οχυρών της Νυμφαίας στους οποίους απoτείει φόρο τιμής η πατρίς:

Από το Δ΄ Σώμα Στρατού ανακοινώθηκε ότι, την Κυριακή 09 Απριλίου 2017, θα πραγματοποιηθεί ο εορτασμός της 76ης Επετείου της Μάχης των Οχυρών, παρουσία των θρησκευτικών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της Θράκης, όπως παρακάτω:

Οχυρό ΝΥΜΦΑΙΑΣ (Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ)
Προσέλευση κοινού: 11:00.
Προσέλευση επισήμων: 11:30.
Επιμνημόσυνη δέηση: 11:35.
Προσκλητήριο νεκρών: 11:45.
Εξιστόρηση της μάχης του Οχυρού Νυμφαίας: 12:00.
Κατάθεση στεφάνων 12:15.
Ξενάγηση στο Οχυρό Νυμφαίας: 12:40.

Οχυρό ΕΧΙΝΟΥ (Ν. ΞΑΝΘΗΣ)
Δοξολογία στον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου ΕΧΙΝΟΥ
Προσέλευση κοινού:  09:30.
Προσέλευση επισήμων:  09:40.

Τελετή στο Ηρώο χωριού ΕΧΙΝΟΥ

Προσέλευση κοινού:11:00.
Προσέλευση επισήμων:11:15.
Επιμνημόσυνη δέηση:11:17.
Προσκλητήριο Νεκρών:11:40.
Εξιστόρηση της μάχης του Οχυρού:11:45.
Κατάθεση στεφάνων:11:55.
Μεταφορά – ξενάγηση στο Οχυρό:12:10.
 Η παρουσία του λαού της Θράκης στις εκδηλώσεις θα αποτίσει φόρο τιμής στους ηρωικούς υπερασπιστές των Οχυρών και θα προσδώσει λαμπρότητα στην επέτειο.
Η είσοδος στα Οχυρά θα είναι ελεύθερη για το κοινό.