Ο Ανθυπολοχαγός Γκουστλ το Σάββατο στην Κομοτηνή

Ο Ανθυπολοχαγός Γκουστλ
του Άρτουρ Σνίτσλερ
το Σάββατο 1 Απριλίου στις 9 το βράδυ
στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κυττάρου (Πρώην Ρεξ)

Tο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής φιλοξενεί τη θεατρική ομάδα "α΄ όπως β΄" με το έργο
Ο Ανθυπολοχαγός Γκουστλ
Μια διασκευή για το θέατρο της ομώνυμης νουβέλας του Άρτουρ Σνίτσλερ

Συντελεστές

Μετάφραση, Διασκευή & Σκηνοθεσία : Γιώργος Τσόπας
Σκηνογραφία & Ενδυματολογία : Ειρήνη Ατματζίδου
Φωτισμοί : Πάνος Δεληνικόπουλος
Επιμέλεια Κίνησης : Δροσιά Τριαντάκη
Αφίσα & Γραφιστική Επιμέλεια : Ειρήνη Ατματζίδου
Μουσική Επιμέλεια: Τάσος Πελτέκης
Teaser : Αλέξης Τσιάμογλου
Φωτογραφίες : Βαγγέλης Μακρυγιάννης, Μάριος Βεργούλης, Θάνος Κωστίκος, Γιώργος Μαυρίδης

Ερμηνεία:
Ο Γκουστλ … : Γιώργος Βεργούλης
… και ο Εαυτός του: Χρήστος Παπαδόπουλος
Για την παράσταση:
Τον Ιούνιο του 1901 το Υπουργείο Άμυνας της Αυστρίας αποφάσισε την απόταξη του συγγραφέα Άρτουρ Σνίτσλερ από τον αυστροουγγρικό στρατό. Αιτία γι’ αυτό, η δημοσίευση της αμφιλεγόμενης νουβέλας “Ο Ανθυπολοχαγός Γκουστλ”, έργο που κατηγορήθηκε ότι “έβλαψε και υποβίβασε την τιμή και το κύρος του στρατεύματος”. Στην παράσταση αυτή επιχειρείται μία σκηνική παρουσίαση του έργου, όπου ο θεατής καλείται να ακολουθήσει τις σκέψεις του εν λόγω ανθυπολοχαγού, όσο αυτός περιδιαβαίνει τους δρόμους της Βιέννης, στη διάρκεια μίας μόνο νύχτας. Μιας νύχτας που ίσως και να είναι η τελευταία του.

Για την ομάδα:
Η ομάδα α’ όπως β’ δημιουργήθηκε το 2016 από τους Γιώργο Τσόπα (σκηνοθέτη), Γιώργο Βεργούλη (ηθοποιό), Χρήστο Παπαδόπουλο (ηθοποιό) και Ειρήνη Ατματζίδου (σκηνογράφο). Τα μέλη αυτής έχουν ξανασυνεργαστεί μεταξύ τους στο παρελθόν με κοινούς τους τόπους το Αβέρτο Θέατρο και το Σχήμα Εκτός Άξονα. Σκοπός της σύμπραξης αυτής η δημιουργία θεατρικών παραστάσεων - προτάσεων με τρόπο ανεξάρτητο και αυτοοργανωμένο. Η παράσταση “Ο Ανθυπολοχαγός Γκουστλ” του Άρτουρ Σνίτσλερ αποτελεί και την πρώτη καλλιτεχνική πρόταση της ομάδας. αυτοοργανωμένο. Απώτερος δε στόχος της ομάδας είναι η χρήση του θεάτρου, όχι μόνο ως μέσο καλλιτεχνικής και δημιουργικής έκφρασης των μελών της, αλλά και ως μέσο επικοινωνίας προτάσεων με το κοινό και παρουσίασης αφορμών για διάλογο. Η πρώτη τέτοια πρόταση της ομάδας αποτελεί η παράσταση “Ο Ανθυπολοχαγός Γκουστλ”, που βασίζεται στην ομώνυμη νουβέλα του Άρτουρ Σνίτσλερ (1900) και η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2017 στο Θέατρο Άνετον, στα πλαίσια του Φεστιβάλ του Δήμου Θεσσαλονίκης “Ανοιχτή Σκηνή 2017 – Θεατρικές Φωνές της Πόλης”
Για τον συγγραφέα:
Ο Άρτουρ Σνίτσλερ (1862-1931), γεννήθηκε και πέθανε στη Βιέννη. Γιος διάσημου εβραίου γιατρού, σπούδασε ιατρική αλλά από το 1893 αφοσιώθηκε στη λογοτεχνία. Έγραψε νουβέλες, θεατρικά έργα και ποιήματα. Πραγματευόμενος στα έργα του τις θεμελιώδεις αλήθειες της ζωής, ο Σνίτσλερ εξέφρασε με χαρακτηριστικό τρόπο το πνεύμα της εποχής του, της Βιέννης του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα. Κατέκτησε μεγάλη αναγνώριση (μεταξύ των θαυμαστών του συγκαταλεγόταν και ο Σίγκμουντ Φρόιντ), αλλά δημιούργησε και πολλούς αντιπάλους. Πολλά από τα έργα του προκάλεσαν σκάνδαλο και απαγορεύτηκαν, εξαιτίας των έντονων σεξουαλικών τους θεμάτων και της δριμείας κριτικής τους στον όλο και ανερχόμενο αντισημιτισμό. Μεταξύ αυτών, «Το Γαϊτανάκι του Έρωτα», «Ο Καθηγητής Μπερνάρντι» και «Ο Ανθυπολοχαγός Γκουστλ», το οποίο και προκάλεσε την καθαίρεση του Σνίτσλερ από τον βαθμό του εφέδρου αξιωματικού του αυστροουγγρικού στρατού, γιατί θεωρήθηκε ότι αποδοκίμαζε τον κώδικα τιμής των αξιωματικών.

Πολιτιστικό Κύτταρο ΡΕΞ
Σάββατο 1 Απριλίου 2017
Τιμή εισιτηρίου:10 ευρώ, Φοιτητικό & Ανέργων: 5 ευρώ

Ώρα παράστασης: 21.00 μ.μ.
Προπώληση Δημοκρίτειο Βιβλιοπωλείο
Τηλ.: 25310 84040


Δ.Κ.Ε. ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής